STOP NU ! met
roken - drinken - drugs - en andere verslavingen

home
contact
sitemap

 

Informatie over verslavingen

Downloads over verslavingen
Links naar nuttige sites
Amazon Shop (Engels)
Onze boekenshop (Nl)

disclaimer

ZOEKEN op de site

Blockbusters bij bol.com (120x600)

Soorten verslavingen

alcohol-verslaving eet-verslaving gok-verslaving internetverslaving
seks-verslaving tabak-verslaving medicijn-verslaving werkverslaving
drugs-verslavingen game-verslaving    

Wat is verslaving?

Wanneer het gaat over verslaving, moet er een onderscheid gemaakt worden tussen lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid.
Er is sprake van lichamelijke afhankelijkheid als het lichaam van de gebruiker protesteert wanneer hij of zij stopt met het gebruik van de drug of de verslaving. Er treden dan ontwenningsverschijnselen op. Een ander lichamelijk verschijnsel is tolerantie. Dit betekent dat iemand steeds meer van het middel nodig heeft om hetzelfde effect te voelen. Tolerantie en lichamelijke afhankelijkheid worden veroorzaakt door de 'drug'. Er zijn 'drugs' die beide verschijnselen met zich meebrengen, maar er zijn ook 'drugs' waarbij geen van beide optreedt.
Geestelijke afhankelijkheid houdt in dat de gebruiker het idee heeft niet goed te kunnen functioneren zonder de drug. Of geestelijke afhankelijkheid optreedt, ligt meer aan de gebruiker dan aan het middel.

 

Fasen in verslaving

Er zijn 4 verschillende soorten fasen waar je doorheen gaat als je verslaafd raakt.

Fase 1:experimenteerfase: Meestal begint het, vaak op jonge leeftijd met experimenteel gebruik: uit nieuwsgierigheid probeert men een bepaald middel uit.

Fase 2: sociaal of ge´ntegreerd gebruik: De gebruiker zoekt de positieve effecten van het middel en weet dit in zijn leven in te passen zonder dat men er last van heeft.

Fase 3: overmatig en schadelijk gebruik: Het gebruik krijgt een steeds grotere rol in het dagelijks leven. Men gebruikt niet alleen om zich lekker te voelen, maar ook om spanningen en onlust te verdrijven.

Fase 4: de verslavingsfase: In deze fase wordt vrijwel het hele leven door gebruik beheerst.  Er zijn schadelijke gevolgen op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied.

 

Kans op verslaving

Wat veel voorkomt (vooral bij drugs) is nieuwsgierigheid, je hoort verhalen, je ontdekt de wereld, je gaat wat experimenteren. Een andere reden is dat je ergens bij wil horen, bijvoorbeeld bij een groep jongeren. Of je denkt dat het middel wat je gebruikt je ergens tegen helpt, terwijl het in werkelijkheid je alleen maar kapot maakt, neem bijvoorbeeld alcohol. Voorbeeld: Je hebt veel zorgen aan je hoofd en besluit om eens wat te gaan drinken om je zorgen te vergeten, in het begin zal dit wel werken maar als je bij ieder klein probleem je helemaal dronken zuipt zul je al snel verslaafd raken en niet meer zonder kunnen. Rustgevend dat wil ook wel  eens een reden zijn, bijvoorbeeld bij rokers. Het ontstaan ligt dus vooral bij de sociale factor, maar dat hoef niet altijd zo te zijn het kan ook liggen aan de erfelijke aanleg (vooral bij alcoholverslaving).

Bij de meeste gevallen merk je niet eens dat je verslaafd bent, omdat je het bijvoorbeeld normaal vind dat je iets zo vaak doet of omdat anderen ook zo vaak doen. Maar ga je proberen om te minderen of te stoppen dan zul je al snel merken dat je dat niet lukt of wilt ,en dan ben je verslaafd.


STOP NU ! met
roken - drinken - drugs - verslavingen

home
contact
sitemap